vrijdag 23 augustus 2013

Meer pers!

We haalden nog meer kranten!
 

Het Laatste Nieuws - 07-08-2013
 

Gazet van Antwerpen - 13-08-2013


Na de onlinekrant ook in de gedrukte versie!
Gazet van Antwerpen - 21-08-2013

 

Fringe door de ogen van Pinokkelijn

Kristin Verbeeck, voorzitter van Pinokkelijn, schreef een verslag over het internationale avontuur:

1.       Hoe het begon: Bart had a dream.

Het begon allemaal met een “gek idee” van Bart Van Spaendonk. Enkele jaren geleden was hij toevallig in Edinburgh tijdens het jaarlijkse Fringe-theaterfestival. Iedereen die iets op een podium wil doen – theater, jeugdtoneel, dans, muziek, cabaret, stand-up comedy -  kan daaraan deelnemen, er zijn geen beperkingen en het is ook geen wedstrijd. Dus waarom wij niet? Om de 40ste verjaardag van zowel EJA als Pinokkelijn te vieren?
EJA was direct enthousiast, en er was niet veel nodig om ook Pinokkelijn over de streep te trekken. EJA zou Robin Hood spelen (hun productie van 2013) en Pinokkelijn zou een of meer stukjes kiezen uit de reeks eenakters van Tsjechov,  die we wilden opvoeren in maart. Door de ziekte en het overlijden van Fannie moesten we op zoek naar iets anders, en dat werd dan “A Marriage Proposal” van Tsjechov dat we vroeger al hadden opgevoerd onder de titel “De driftkoppen”. Er zijn maar drie rollen in dat stuk, maar er waren ook niet zoveel kandidaten om mee te gaan. Cit zorgde voor de bewerking/vertaling en de regie, en we zouden afwisselend spelen met een dubbele cast: Pol – Lieve – Cit en Pol – Gilberte – Philippe.

2.       Het Fringe-festival.

Fringe, ontstaan aan de rand van een officieel festival, is uitgegroeid tot een mega-evenement dat drie weken duurt en heel de stad overspoelt. Er zijn meer dan 200 gelegenheidszaaltjes, elke dag zijn er zo’n 1500 voorstellingen. Er komen groepen uit heel de wereld. Elke groep die zich inschrijft huurt een locatie, krijgt publiciteit op de website en in het officiële programmaboek en moet verder zelf zorgen dat er volk in de zaal zit. Volk trekken kan door de stad in te gaan, op te vallen en flyers uit te delen. De organisatie is heel strak: iedereen krijgt 1 uur om op te bouwen, te spelen en op te ruimen.
Pinokkelijn speelt in een omgebouwde kerk in het stadscentrum. Het ziet er leuk uit: zwarte doeken, en een vlakke vloer met tribunes in een U-vorm. Er zijn 150 zitjes. Verder is het nogal primitief, met een kiekentrapje naar de “technische controlekamer” en een “kleedkamer” zonder tafel, stoelen of water. Buiten is er wel een bar met terras.
We vragen ons af of er veel volk zal zijn: een kaartje kost meer dan 10 pond! Maar we leren al gauw dat de volle prijs zelden betaald wordt.

3.       In Edinburgh.

Donderdag 8 augustus arriveren we met de bus in Edinburgh. Bart gaat met Lu van EJA en Kristin naar het kantoor om aan te melden, de anderen gaan de straat al op om te flyeren. Lieve heeft bruidssluiers gemaakt, en een paar borden met onze affiche. We gaan als bruidsstoet door de straten.
’s Nachts krijgen we tijd voor een technische repetitie van half 11 tot 4u: licht afstellen, lichtstanden doornemen en opslaan, repeteren. We zitten nog met een probleem: we hebben een tafeltje en een paar stoelen nodig op de set, en dachten dat we dat wel in de zaal zouden vinden. Niet dus! Gelukkig helpt EJA ons uit de nood met een paar kartonnen dozen van hun decor.

4.       En nu spelen!

Vrijdag 9 augustus is het de grote dag van de première. In de voormiddag gaan we naar de vertoning van EJA. Buiten de supporters zijn er nog een tiental andere bezoekers. Alles gaat goed, EJA is heel content.
Onze voorstelling begint om 22.10u. We hebben 60 man in de zaal, de EJA-mensen maar ook heel wat anderen die voor Tsjechov komen.
De opvoering met Pol (Stephan), Philippe (Iwan) en Gilberte (Natalja) is een succes. Het publiek lacht vanaf het begin en is heel enthousiast. Het stuk duurt maar 25 minuten, en daarna bieden we iedereen een glaasje vodka aan. Het wordt een gezellige boel, er zijn Amerikanen en Zwitsers. We krijgen veel felicitaties. Pol kreeg de opmerking dat het leuk was dat er ook eens oudere mensen meedoen! Sommigen kunnen niet geloven dat wij amateurs zijn. Dat gaan we natuurlijk nog vieren in de bar.
Zaterdag 10 augustus vertrekt EJA na hun voorstelling op uitstap naar Loch Ness. Philippe, die al goed met EJA verbroederd is, gaat mee. Vanavond spelen we immers met de bezetting Pol, Cit en Lieve. Er zit toch weer meer dan 30 man in de zaal! De persverantwoordelijke, die er de vorige dag ook was, is er terug en heeft haar vrienden bij.
Alles verloopt weer goed en het publiek amuseert zich, en iedereen blijft napraten met de vodka. Dat was een goed idee: oorspronkelijk wilden we gratis vodka geven om volk te trekken, maar het is vooral een kans om contact te hebben met het publiek. Helaas, om 11 uur moeten we buiten.
De twee voorstellingen zijn heel verschillend hoewel de regie hetzelfde is. De eerste is heel hilarisch: het grote verschil tussen Philippe en Gilberte, zowel qua leeftijd als qua “formaat” werkt erg verrassend. Er zit ook heel veel vaart in. De tweede voorstelling is klassieker, door de leeftijd en het verschil in temperament: Cit ziet er eerder uit als een aristocratische Tsjechovfiguur, spreekt bedachtzaam, Lieve is minder hard als Natalja. Sommige nuances komen hier beter tot hun recht.
We zijn heel tevreden. Alle grapjes hebben gewerkt. Er waren natuurlijk wel wat schoonheidsfouten, maar niemand heeft die opgemerkt!

5.       De andere voorstellingen

Wij hebben allen een “company pass” waarmee we gratis andere voorstellingen kunnen bezoeken, en daar maken we gretig gebruik van. Fringe is een theaterlabo, waar experimenten uitgetest worden. Er zijn heel veel jongeren: van beginnende groepen, middelbare scholen, theateropleidingen, universiteiten.
Klassieke stukken en repertoirestukken zijn er ook, veel Shakespeare natuurlijk, en die worden in een compacte vorm gepresenteerd. Alles mag immers maar een uur duren.
En hier eindigt het Schotse avontuur. Pinokkelijn en EJA hebben bewezen dat ze een onbekend publiek kunnen boeien, zelfs in een vreemde taal. Het was een fantastische belevenis en zoals altijd hadden de afwezigen ongelijk.

vrijdag 16 augustus 2013

De voorstelling in foto's

Alle foto's plaatsen lukt niet. In een filmpje lukt dat wel!
De kwaliteit is niet altijd optimaal, maar geeft wel een beeld van een succesvolle opvoering.

 
PS. De foto's en het filmpje zijn beter dan je hier kan zien. De website verkleint het filmpje.
Later kan je de foto's en filmpje krijgen in een betere versie.

Robin Hood ... het slot

 
 

donderdag 15 augustus 2013

Uit de pers

goed nieuwsfoto in de Gazet Van Antwerpen

De EJA Loch Ness foto gaat viraal!

persbericht in De Echo

 
persbericht in de Koopjesgids



dinsdag 13 augustus 2013

Terug in België

We zijn terug in België. De theaterreis was onvergetelijk. 'Het is alsof je op vakantie gaat met een groep vrienden; helemaal anders als op kamp gaan met de jeugdbeweging', vertelde een enthousiast EJA-lid.
De nacht was kort ... Wat is het stil aan de overkant!

maandag 12 augustus 2013

Dag 6 (update)

Maandag: vandaag reizen we van Aviemore naar Birmingham. Onderweg pikken we de spelers van Pinokkelijn op. Gelukkig eindigt de avond met een wandeling in Birmingham gevolgd door een lekkere maaltijd in Jimmy Spices.
Er is voor ieder wat wils in dit buffetrestaurant:
 
 
De wandeling langs de kanaaltjes in Birmingham. Net zoals in de bus 'De Oudjes' vooraan, 'The Youngsters' achteraan.
 
 
 
 
 
'Het Laatste Avondmaal'
 
 
 
 
En wie zien we bij de toetjes?
 
 
 
 
 
En dan naar bed ... of toch nog 'efkes' chillen in de jeugdherberg?
Heel lang 'efkes' ...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

zondag 11 augustus 2013

Samenvatting van Fringe


Publiek ronselen voor de voorstelling (update)

Mireille ronselt volk op de Royal Mile.
Joepie dit gezin wil komen kijken. Ze krijgen gratis tickets!

 
Ook Martine gaat op pad.

sfeerbeelden van dag 5

English breakfast

Loch Ness

 smoskeslunch
de strijd met Nessie in Loch Ness

Dag 5

Vandaag was een rustige dag.
We zijn gestart met English Breakfast.
Lekker uitgebreid ontbijt met toast, eitjes, worstjes, spek, bonen in tomatensaus.
Nadien met de bus naar Loch Ness langs prachtige natuur van de Highlands.
Onderweg werden verschillende stops georganiseerd.
De eerste stop aan het meer van Loch Ness. Nadien bezochten we het museum en organiseerden we in de tuin van het museum 'smoskeslunch'.
Nog even langs het kasteel en dan terug naar het meer. Wie trotseert het monster van Loch Ness (en het koude water)? Heel wat jongeren doken het meer in! Heerlijk (zeiden ze), maar als ze uit het water kwamen, zagen we toch behoorlijk veel kiekenvlees!
In de jeugdherberg nemen we tijd om even wat rustig te chillen en een avondmaal. Nadien nog een wandeling en niet te laat naar bed want morgen begint de lange terugreis.
Als er internet in het hotel werkt, volgt er weer een verslag.
We proberen ook nog enkele foto's op de blog te krijgen (maar dat is niet evident)

zaterdag 10 augustus 2013

Dag 3 en 4

De voorbije dagen waren druk en bovendien was het internet in de jeugdherberg stuk.
Ondertussen zijn we in Aviemore en zit het theatergedeelte erop. Dit was echt wel een succes. De opkomst van publiek was niet zo groot, maar aan het spelplezier ontbrak het niet. We voerden 2 prima voorstellingen op zonder aarzelen en in vlot Engels. Je zag dat de (Japanse?) kinderen genoten op het puntje van hun stoel. 
Nu zijn we dus in AViemore. Waarschijnlijk is dit het stilste plekje in Schotland. De jeugdherberg is lang niet zo mooi als in Edinburgh. De volgende dagen doen we het wat rustiger aan. 

Op dit ogenblik lukt het niet om foto's online te krijgen..
Nessie houdt.blijkbaar niet van internet






donderdag 8 augustus 2013

dag 2

Een kort en laat verslag.
Dag 2 was een dag met veel reizen. Half 9 zaten ze op de bus.
De snelweg veranderde steeds meer in trage wegen in een mooi landschap. Net over de Schotse grens kregen we een meteen een bui. Dat hoort zo.
Omstreeks half 5 waren we in Edinburgh. Een moderne jeugdherberg, bijna hotel is ons verblijf.
Kort uitpakken en dan in onze kostuums richting Royal Mile om reclame te maken. Iedereen is onder de indruk van de stad, het volk en de animatie.
Na de maaltijd trekken we terug de stad in om met zijn allen een voorstelling te bezoeken. Frankenstein ... beetje griezelig verhaal. Maar straffe acteurs. We zullen uit onze pijp moeten komen.
Dat zullen we ook doen. Om 7 uur repeteren en om 11 u. spelen. Tussenin schminken en reclame maken.
Morgen enkele sfeerfoto's. Wifi in het hotel is defect.

woensdag 7 augustus 2013

Verslag dag 1

Woensdag 7 augustus

Deze ochtend zijn we vlot vertrokken.  7 u. Stipt waren we weg zoals gepland. Zonder noemenswaardige files reden we naar Calais. Omdat we goed op tijd waren, mochten we een boot vroeger inschepen.  Omstreeks de middag waren we in Engeland.
Na een lange rit met een tussenstop in Lutton voorbij Londen kwamen we omstreeks half 6 Engelse tijd aan in Nottingham.  De jeugdherberg is eenvoudig maar ok.
Even de benen strekken en wat hangen. De avond was snel gevuld met een maaltijd en stadsspel in Nottingham. We vinden het kasteel.
Nog wat afspraken maken en dan snel naar bed. Morgen weer een lange dag. Om 7 uur opstaan, ontbijten, lunchpakket maken en  om half 9 op de bus voor de volgende 450 kilometer.

Enkele sfeerbeelden.

snel verslag

Alles goed. Veilig in Nottingham. Straks verslag